Monday, September 5, 2016

Skotsk Whisky - uden farve, uden filter

af Peter Kjær og Lars Gregersen

En ny whiskybog. På Dansk. Skrevet af Danskere

(You can find the english review HERE)



Det er ikke så tit man ser whiskybøger på dansk. De fleste whiskybøger er skrevet på andre sprog, og de oversættes typisk ikke til dansk. Her har to danskere, der begge arbejder med whisky til daglig, kastet sig ud i at skrive en bog om skotsk whisky. Forfatterne er Peter Kjær (Krut's Karport, en whiskybar i København) og Lars Gregersen (LAGO, vin- og spiritusimportør)

Bogens forfattere


Hvis man gerne vil gøre sig klog på de forskellige destillerier i Skotland er man nødt til at gøre det hårde, men fornøjelige, arbejde at smage sig igennem de ca. 110 destillerier der hver især findes i et hav af aftapninger. Men hvis man vil tilegne sig en generel baggrundsviden er en god whiskybog et godt sted at starte. Skotsk Whisky er et rigtigt godt sted at starte. Her er god baggrundsviden. Bogen er velskrevet og letforståelig, men samtidig fyldt med masser af fakta og specialviden. Dette gør at bogen er god at læse både for begynderen og for den meget erfarne whiskyentuiast.

Bogens kerne er 5 kapitler om Skotsk whiskys historie, Beskrivelse af hvordan både malt og grain whisky fremstilles, Skotsk whiskys geografi og om det overhovedet giver mening af snakke om en sådan, En branche beskrivelse, samt gode råd til hvordan man egentligt kan smag på en whisky.

Spændende kapitler, hvor forfatterne kommer på den rigtige side af meget af den alt for ofte forekommende marketingdrevne ”litteratur” som kan læses eller høres når man bevæger sig rundt i whiskyverdenenes afkroge.

Kapitlerne er krydret med en række interessante interviews af både danske og skotske branchefolk, forfatttere og en enkelt kendt dansk whiskysamler. Det er ganske enkelt fremragende læsning. Man har formået at få langt de fleste der interviewes til ikke at gå i marketingmode, men derimod spændende at fortælle om hvordan der arbejdes i whiskybranchen og og også dele nogen af deres personlige holdninger til en række emner.

Skotsk Whisky bevæger sig ofte grundigt ind på områder som andre whiskybøger let hopper henover. I kapitlet om branchen er der f. eks. en god gennemgang af hvad uafhængige aftappere er, samt en meget grundig beskrivelse af hvad størrelse SWA (Scotch Whisky Association) egentlig er.
SWA har været udsat for en del kritik de senere år. Ikke noget forfatterne direkte kommer ind på, men i interviewene nævner branchefolkene perifært nogle af de ting de gerne så anderledes.

Man har valgt ikke at skrive om markedet for skotske whiskyer i Danmark. Det skyldes nok at forfatterne selv er en del af markedet som henholdsvis importør og indehaver af en whiskybar. Interviewene bærer heller ikke præg af at man har valgt folk hvis produkter man selv forhandler til dagligt, hvilket er med til at give bogen integritet.

Mit eneste kritikpunkt i bogen er at man konsekvent burde holde sig til den danske stavemåde ”whisky” og ikke skrive ”whiskey” såsnart man snakker om bourbon. Men jeg ved at det helt sikkert vil irritere en del hvis man havde valgt at gøre det, men folk lærer det nok en dag :-)

Alt i alt er bogen et must for enhver dansk whiskyentusiast, og klart den bedste whiskybog jeg har set fra danske forfattere. Nogle vil måske mene at konkurrencen her ikke just er særlig stor, men denne bog er faktisk så god, at det er en skam at folk der ikke kan dansk, ikke umiddelbart kan læse den.

I katagorien af whiskybøger der behandler skotsk whisky generelt er det rart at se en bog der vægter emnerne lidt anderledes, hvilket gør bogen til et godt supplement på hylden selvom den er godt fyldt op med whiskybøger i forvejen.


Bogen forventes i handel medio oktober

No comments:

Post a Comment